DIS-Norge
 
  English Norsk  

Gotisk skrift - hjelpemidler for øving

Gotisk skrift kan være vanskelig, men øvelse gjør mester også her. Det finnes  hjelpemidler på nettet. Vi har Kurs i gotisk handskrift fra Statsarkivet i Bergen /UiB på Digitalarkivet, Arkivverkets app Gotisk håndskrift og Werner Veiterås sin side Goti.sk.  I alle disse kan man trene på skriften, på litt forskjellige måter.

 

Kurs i gotisk handskrift fra Statsarkivet i Bergen/ UiB  

 

Åpne Digitalarkivet, velg Nyttige lenker. Du finner Kurs i gotisk handskrift under Litteratur og andre nyttige artikler

  • Her er mange øvingsdokumenter med forskjellig vanskelighetsgrad - fra 1594 til 1878. Man kan prøve seg på avskrift av dokumenten og sammenligne med fasit. Man kan også opprette en konto og lagre avskriftene for senere bruk.
  • Kurset gir grundig informasjon om gotisk skrift og gamle dokumenter
  • Her er også et alfabet hvordan man klikke på en bokstav om gangen. Da  får vi frem mange skrivemåter for den aktuelle bokstaven. I eksempelet til høyre er det klikket på A.

 

 

 
Gotisk Håndskrift - App fra Arkivverket  

Du finner den på Gotisk haandskrift.aarkivverket.no.  Det er en app som fungerer på fint på smarttelfoner og lesebrett, men også på PC. Her kan man øve litt når man har en ledig stund.

 

  • Alfabet. Her henter manern bokstav om gangen, og kan øve på skrive bokstaven
  • Les ord. Man fpr frem ett ord om gangen, og skriver ordet i feltet under. Riktige bokstaver blir grønne, gale bokstaver blir rød. man kan velge mellom tre vnsleighetsgrader.
  • Skriv setninger. Man skriver som vanlig og får se ordet i gotisk skrift. I ekempelet til høyre står det DIS-Salten Slektshistorielag.

 

 

 
Goti.sk  

Goti.sk er utviklet av Werner Kvalem Vesterås, som har informert om den på Slektsforum under Diskuter slektsprogrammer. Adressen er selvfølgelig goti.sk. Her ligger en liste med dokumenter som man kan velge i.

 

  • En bokstav.Ved å holde musepeker over en bokstav i dokumentet blir bokstaven rød og man får se hvilken bokstav dette er i en liten boks. I eksempelet til høyre ser vi bokstaven O.
  • Alle forekomster av en bokstav. Hvis man klikker på en bokstav i alfabetet øverst, får man se alle forekomster av denne bokstaven i dokumente. I eksempelet til høyre er det klikket på s.

 

 

 

 

 

  Lykke til med treningen!