DIS-Norge
 
  English Norsk  

DiversesmaanyttGmlsiden

 Bodøgutt innvalgt i slektsforskerstyret

Norges største forening for slektsforskere - DIS-Norge - avholdt landsmøte i helga på Gardermoen. Bodøgutten Per-Olav Broback Rasch fra DIS-Salten Slektshistorielag ble innvalgt i hovedstyret. Sjøl om Per-Olav bare er 20 år er han en erfaren slektsforsker med solide faglige kunnskaper og gode pedagogiske evner. Nå studerer han historie ved Universitetet i Trondheim, og har på si flere tillitsverv innen kilderegistrering og arkivkunnskap.

Det er første gang en fra DIS-Salten Slektshistorielag er innvalgt i hovedstyret, som forøvrig er det yngste styret noen sinne. Per-Olav sitter til venste i grønn skjorte. Bak ham står gjenvalgt leder Torill Johnsen fra DIS-Oslo/Akershus. Antall medlemmer i DIS-Norge er nå ca 9.000, av disse sogner 650 til DIS-Salten.

De øvrige styremedlemmer er, fra venstre bak: Tormod Engebu, DIS-Vest-Agder, Jon Anders Strand, DIS-Hedmark, leder Torill Johnsen, Nina Hanssen, DIS-Oslo/Akershus, Torill Aasegg, DIS-Sør-Trøndelag, Britt Iren Neergård, DIS-Møre og Romsdal, Bernt Bull, DIS-Oslo/Akershus

Foran sitter: Per-Olav Broback Rasch, Simen Øvrebø, DIS-Sør-Trøndelag, Jarle Hannisdal, DIS-Hordaland.

 

Hilsen Viggo Eide, leder i DIS-Salten Slektshistorielag

 

 Gjev pris til Bodø.

Bjørn-Tore Olsen har tipset webmaster om følgende gladnyhet:

Slektforsker Birgitte E. Akershaugen fra Rygge og Anne Grete Mensen fra Bodø fikk delt førsteplass i DIS-Norges familiehistoriekonkurranse i forbindelse med Kulturminneåret 2009 ”Digitalt fortalt”. Prisen ble utdelt på DIS-Norges landsmøte helgen 24-25.april 2010.

DIS-Salten gratulerer begge.

Les pressemeldingen her

   

 

Skoleelever på slektsforskningskurs.

Vi har fått følgende rapport fra Kim Unstad etter at LukaS 2009 var avsluttet:

Slektsforskning i Vestvågøy:
Nybegynnere alle aldre får starthjelp

 

Kurs ved Vest-Lofoten videregående skole

Nylig deltok 10 av de ansatte i kurs i slektsgranskning.  Kurset ble gjennomført som en sosial begivenhet og gikk over fire timer på ettermiddagstid.  Kursdeltagerne der alt fra ledelse til merkantilt personale var representert, fikk en innføring i registrering og kilder. Underveis i kurset var vi innom DIS-chat og hilste på blant annet Per-Olav Broback Rasch. Det var også innlagt kaffepause og praten gikk varmt. 

 

 

 

 

 

Kursleder hadde innledet med en advarsel om at slektsforskning kan være sterkt vanedannende og kan ha varig effekt på nattesøvnen.  Til tross for dette kom det noen trøtte kursdeltagere på jobb neste dag, og kunne rapportere om at litt for mye av natta hadde gått med! En oppfølgingskveld vil bli arrangert i løpet av våren hvis det er interesse for det.

 


LukaS - aktivitetsuka ved Leknes skole

 

Ved Leknes Skole er LukaS-uka for tida i full gang (uke 10). Gjennom denne uka legger elever og lærere vanlig timeplan til side og får delta i ulike aktiviteter som både skolen, foreldrene og ulike organisasjoner tilrettelegger og gjennomfører.  Alt fra kakebaking, band, og knutekurs kunne velges, og ti av elevene hadde valgt seg slektsgranskning.  Kurset i år gikk over åtte timer fordelt på to kvelder. Tre-fire foreldre stilte opp som medhjelpere og alle var svært opptatt.  Kursleder fant etterpå ut at han hadde glemt å ta pause! Vestvågøy bibliotek var også en støttespiller, og hadde lett fram mye relevant litteratur som ble flittig brukt. Noen av deltakerne i år hadde deltatt i dagskurs i fjor og funnet veien tilbake.  Både foreldre og deltagere fra andre grupper kom innom, og det var flere av elevene som fant ut at dette ville de være med på hvis det blir kurs under neste års LukaS. Og det blir det!